Over Yo’s Gym

Mijn naam is Yolanda van Bindsbergen en op 1 december 2005 ben ik officieel gestart met mijn sportschool Yo’s Gym.

Een klein stukje historie
Op 8-jarige leeftijd ben ik begonnen met gymnastiek en ben er snel mee gestopt, omdat ik het eigenlijk niet zo leuk vond. Maar mijn vriendinnetjes zaten wel op gym en daarom ben ik toch maar weer begonnen. Na 2 verenigingen en veel zeuren, mocht ik het van mijn ouders nog 1 keer proberen en er zijn daarna maar weinig weken geweest waarbij ik niet met sport bezig was.

Mijn liefde voor de turnsport begon bij de selectie van Sparta, na enkele turbulente jaren en onvrede bij Sparta, hebben we met een aantal mensen de turnvereniging Dynamika opgericht. Dit was het begin van een drukke maar leuke en leerzamer periode. Ik haalde mijn diploma om zelf les te mogen geven en heb een aantal jaren recreatieve groepen als ook selectiegroepen lesgegeven.

Zeventien jaar lang ben ik werkzaam bij (toen nog) Riedel geweest en ben daar met bedrijfssporten begonnen bij Sportcentrum Physical. Ik moest even over een drempel want naar een sportschool? Nee, dat nooit. Strakke meiden met reteveter en brede jongens trokken mij niet aan. Maar zoals je begrijpt, ik ging toch maar met mijn collega’s mee en zo ben ik gekomen tot:

Tijdens mijn Physical-periode ben ik gaan hardlopen, heb een aantal jaren meegedaan met Ede’s Best Race en liep survivals.
Ik kwam iemand tegen die net zo sport minded was als ik en na een paar jaar zijn we getrouwd en kwamen er kindertjes. Ik besloot mij op mijn gezin te richten en dit te combineren met lesgeven bij Physical. De Riedel zei ik vaarwel en ben mij verder gaan verdiepen, heb diverse opleidingen gevolgd om mij verder te ontwikkelen. En dan komt na jaren trouwe dienst de tijd dat je gaat denken: Wat Nou?

Zo is het gekomen dat ik ben gaan nadenken over een eigen sportschool. Na jarenlange ervaring bij Sportcentrum Physical werd het tijd om op eigen benen te staan. Ik wist waarom mensen graag in mijn lessen kwamen en met dat in het achterhoofd ben ik mijn eigen sportschool gestart.
Ik heb niet de ambitie om een grote sportschool te worden, maar wil mij vooral gaan richten op groepslessen. Dit is gezelliger dan sporten in je eentje en mensen kunnen elkaar motiveren in de les.
Tegenwoordig zijn mensen vaak een nummer en dat wil ik voorkomen bij Yo’s Gym.
Ik ben fanatiek en wil uit mensen halen wat er in zit, maar ik vind het net zo belangrijk dat mensen ook voor de gezelligheid komen.
Na veel zoeken heb ik mijn ook laten vallen op de gymzaal aan de Schoolstraat in Bennekom.
Niet de meest ideale situatie, omdat ik afhankelijk was van de uren die vrij waren. Maar het was wel een mooie kans om te starten en ik heb er aan mee kunnen werken dat de gymzaal aan de Schoolstraat behouden kon blijven.
Dinsdag 10 januari was een van de spannendste dagen van mijn leven, het eerste sport uur van Yo’s Gym werd gegeven. Wat een zenuwen. 10 mensen op de fiets voor een proefles, wat een droomstart.
Yo’s Gym werd na de les officieel geopend met een glaasje champagne (wat een spijt dat ik daar geen foto’s van heb genomen). Na deze avond waren de zenuwen een beetje verdwenen, maar nog lang niet weg, dus op naar de rest van de week. Was ik bang dat ik een aantal lessen helemaal alleen zou zijn? Ongegrond! Wat een enthousiaste mensen en wat was ik blij en stiekem ook erg trots.
Na een jaar Schoolstraat werd het tijd om een andere werkplek te gaan zoeken. Het was een mooie start maar voor continuering van de lessen en een eventuele groei moeten er meer sporturen gaan komen. Helaas zat uitbreiding er in de Schoolstraat niet in en dus opnieuw op zoek naar een nieuwe locatie.
En dat is wel heel snel gelukt. We waren al in gesprek bij Opella over een evt. samenwerking in de toekomst en op de vraag of die samenwerking versneld kon worden, was het antwoord JA. Een nieuw jaar en een nieuwe uitdaging, want vanaf 8 januari gaat Yo’s Gym naar de Halderhof. De spinninglessen worden in de oefenruimte van de fysiotherapie (met airco) gegeven en de overige lessen in de Kapel (met zonwering). Het wordt een versnelde samenwerking en ik ben helemaal blij. Ik denk dat we elkaar in de toekomst goed kunnen aanvullen en versterken. Dit is een mooie opstart voor een eventuele samenwerking als Opella een Health Center gaat realiseren wat in 2010 gereed moet zijn.

Januari 2007
De spullen zijn verhuisd van de schoolstraat naar Opella in de Halderhof. Met 5 vrouw sterk hebben we de spinningbikes, de halters + stangen, de matjes en nog heel veel andere spullen overgesjouwd. Met mijn dank aan Angeliek, Karin, Kirsten en Bianca voor hun hulp. De lessen bij Opella zijn anders, een enorme grote zaal met een altijd zomerse temperatuur zijn even wennen. Ook de spinningzaal is anders. Voor de les moeten alle spullen van de Fysiotherapeuten verzet worden omdat anders de spinningbikes er niet in passen. En na de les moet alles meer teruggezet worden. Ach, het is behelpen maar in ieder geval een vooruitgang.
Tja, en dan de toekomstplannen.
In de loop van de tijd worden de enthousiaste gesprekken met Opella wat minder enthousiast en na een jaar blijkt dat de voorgelegde plannen niet uitgevoerd gaan worden. Voor Yo’s Gym zal er geen plek zijn binnen de nieuwbouw van Opella. Kortom: Paniek, Yo zal moeten gaan verhuizen. Op zich niet zo erg want hoe veel beter het ook is dan de gymzaal aan de schoolstraat, ideaal is het zeker niet

GEDACHTEN WORDEN WENSEN, WENSEN WORDEN DROMEN EN DROMEN KOMEN UIT.

Op jacht naar een pand. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn voldoende leuke panden te huur maar de gemeente is wat het vestigen van sportscholen betreft niet makkelijk. Vooral voldoende parkeergelegenheid is een belangrijk punt. Maar er stond nieuwbouw gepland op de Weerkruislaan en daar werden huurders voor gezocht. Dat werd Yo’s Gym. Eind december 2008 kregen we de sleutel van een heel nieuw pand. 2 verdiepingen en een trap, meer was er niet. Met een aantal vrienden en familieleden hebben we met een klein drankje het pand ingewijd. En dan heel rap aan de slag. Alles moet er komen. Een mooie dansruimte, een cardio/spinningzaal, toiletten, kleedkamers met douches, een massageruimte, kantoortje, en een koffieruimte. Na vier maanden heel hard en heel lang werken mochten onze dochters Tessa en Kim op 11 april 2009 Yo’s Gym openen.
Wat een feest en wat veel mensen waren er. Na zoveel maanden hard, veel en lang werken, stond daar dus echt een heuse sportschool. Familie, vrienden en cursisten kwamen de laatste dagen helpen om alles op tijd klaar te hebben. Het was zwaar maar zeer de moeite waard. Ja, en dan staat daar een sportschool, maar die moet dan nog wel gaan draaien. Zaak dus om goed personeel te zoeken, een aantrekkelijk rooster aan te bieden en een heleboel nieuwe cursisten enthousiast te maken. 18 april was de 1e open dag. Best eng want hoewel ik ervan overtuigd was dat er in Bennekom behoefte is aan een sportschool moet je natuurlijk maar zien of dat echt zo is. En gelukkig is dat zo.

Of ik spijt heb? Hahahaha nooit niet, het is geweldig om te doen. Vooral om mensen het nut en plezier van bewegen bij te brengen. Want plezier hebben blijft toch het belangrijkste. Iedere dag is het weer genieten dat ik niet hoef te sjouwen met mijn spullen, ik gezegend ben met fijne collega’s, eindelijk mijn koffieruimte heb, veel leuke cursisten heb en mijn uit de hand gelopen hobby nog steeds kan en mag uitvoeren.

Samenwerking
Maar ja…………… Een ondernemer blijft denken, broeden en vooruit denken.
Soms komen er dingen op je pad die je niet had voorzien en die je met beide handen moet grijpen. Zo belde Sandra Geurkink (fysiotherapeute) m, met de vraag of wij niet iets samen zouden kunnen gaan doen. Had ik nog nooit over nagedacht, maar toen dus wel. Net voor de zomervakantie bleek het lelijke rode pandje op hetzelfde pleintje als waar Yo’s Gym zit, te huur te komen.. Het lelijke rode pandje bleek geschikt te zijn voor een Fysiotherapeute en een Yogadocente, en ach lelijk rood kan heel snel mooi antreciet worden.
Het huurkontrakt werd getekend en 1½ jaar na de opening van Yo’s Gym konden we weer gaan klussen. Ja ik weet het, het is niet te geloven wanneer je in zo’n korte tijd al gaat uitbreiden. Maar wanneer zulke kansen zich voordoen dan moet je ze grijpen.

Deze week (week 40 in 2010) is Sandra begonnen met haar praktijk en zijn we begonnen met het geven van yogalessen. Bennekom is dus een mooi centrum voor Yoga en Fysiotherapie rijker. Een lelijk rood pandje is om geklust tot een prachtig Centrum en zeker de moeite waard om een keer een lesje te volgen. In januari 2011 bestond Yo’s Gym nl. 5 jaar. Dit is samen met de opening van het Yoga- en therapiecentrum gevierd.

10 Jarig bestaan!
Inmiddels bijna 10 jaar op eigen benen….. Mooie jaren met heel veel plezier maar toch ook met verdrietige momenten. Trouwe sporters die ziek worden, hun geliefde of familie verliezen of zelf komen te overlijden. Ook dat maak je natuurlijk mee. Gelukkig zijn die momenten in de minderheid.
10 jaar met heel veel trouwe mensen, sporters die al vanaf het begin bij Yo’s Gym sporten en gelukkig met nog heel veel plezier. Ik hoop dat we met z’n allen nog heel veel leuke, gezellige en nuttige sporturen zullen beleven. Buiten dat sporten best inspannend kan en moet zijn, moeten we vooral plezier hebben.

2021, hoe gaat het eigenlijk met Yo’s Gym.
Na 9 jaar samen met Sandra Geurkink het Yoga- en therapiecentrum bestiert te hebben en de sportschool lekker draaiend gehouden te hebben kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad.1/3 deel van het pand waar de sportschool in zit (het buurpand) kwam leeg en er werd een huurder gezocht. Ik heb altijd gezegd dat ik wel heel erg graag de benedenruimte uit wilde gaan breiden en nu kreeg ik de kans.
Maar ja, wat doe ik dan met de bovenverdieping? Na veel nadenken, wikken, wegen en rekenen kreeg ik opeens een ingeving? Wat als ik het yogapand vaarwel zeg en de yogalessen in de bovenzaal ga geven? Heel voorzichtig heb ik Sandra op de hoogte gebracht dat er een einde zou komen aan onze samenwerking.Het waren mooie jaren, maar het werd de hoogste tijd voor een nieuwe prikkel voor Yo’s Gym.En ach ik heb helaas vaker afscheid moeten nemen van collega’s en zolang je elkaar nog af en toe ziet en spreekt is het minder erg.

Plannen voor het nieuwe gedeelte werden gesmeed, kleuren uitgezocht en afspraken met klussers, vloerenleggers en aircomannen werden gemaakt.
En toen ineens, BOEM, staat ons leven stil , CORONA. De deur van de sportschol moest dicht en zou voorlopig dicht blijven. Mijn energielevel zakte naar minimaal. Gelukkig heb ik geen aanleg om depressief te worden, maar een paar traantjes heb ik wel gelaten.
Hoe dan, wat dan en hoe lang. Niks kunnen en niks mogen dat is voor een ondernemer het ergste wat er is. Wat doe ik met mijn onrust”? De kleedkamers schilderen dan maar, het materiaal schoonmaken, nou ja van alles om maar bezig te blijven. Nederland op z’n kont en niemand wist hoe de toekomst eruit zou komen te zien.Hoe lang gaat het duren, hoeveel mensen gaan opzeggen en wat doe ik met de verbouwing? In het leven moet je af en toe een gokje wagen dus de verbouwing ging door.

De zomer van 2020 stond in het teken van camping Yo’s Gym want de sportlessen mochten buiten gegeven gaan worden. Ik heb tenten van Buitenzorg mogen lenen (lief he), en we hebben wat cardiotoestellen buitengezet. Al met al zag het er gezellig uit en we konden eindelijk weer wat doen. Zomer 2020, die ga ik nooit meer vergeten.
Buiten lessen geven, binnen klussen en in september mocht ik eindelijk trots en op gepaste afstand het nieuwe deel laten openen door Henk. Wat is het mooi geworden, al zeg ik het zelf.
Een prachtige en sfeervolle Body en Mindzaal boven en beneden een prachtige ruime spinningzaal.Verder is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Een prachtig rek staat in de zaal waar we desgewenst zwaar kunnen trainen. Niet het belangrijkste, maar het kan.

In september mochten we ook weer op gepaste afstand binnen gaan sporten. Wat een genot. Maar het genot was van korte duur want tijdens de leukste Yo’s Gymweek van het jaar moest de sportschooldeur weer dicht. En dat waren er dit keer twee, dus 2x zo veel pijn. De kerstspullen konden ruim voor de kerst weer opgeruimd en met de nodige angst gingen we 2021 in.

Nu, augustus 2021 zijn de spannende tijden nog niet voorbij, net zoals de Corona nog niet steeds niet voorbij is. Het blijft voorlopig nog spannend of ik het allemaal ga redden. Maar zolang we nog ademen leven we nog en heb ik er nog steeds heel erg veel plezier in. De energie die ik krijg van de mensen om mij heen, mijn collega’s en de leden, heerlijk.

Mijn collega Inge en ik zeggen vaak tegen elkaar dat wat we hier in Bennekom hebben opgebouwd uniek is.De mensen zijn zo lief, betrokken en meelevend, echt hartverwarmend. Mede daardoor kan Yo’s Gym nog steeds bestaan en ondanks de vele sportketens die uit de grond gestampt worden kunnen niet veel sportscholen tippen aan de sfeer en professionele docenten van Yo’s Gym.

En dat lieve mensen maakt dat ik gewoon lekker doorga met de leukste hobby die ik heb!